Laman ini ibarat taman penuh ketenangan yang bertinta cinta rindu terhadap Pencipta Yang Maha Agung-

Laman Ini Umpama Taman Idaman Penuh Ketenangan Bertinta Cinta Dan Rindu Terhadap Khalik Yang Maha Pengasih Pengampun

http://www.ummutalhah.blogspot.com

04‏/02‏/2011

Mulut Murai ....Jauhilah Tabiat Itu

Perkataan 'mulut murai' adalah bahasa kiasan dan maknanya diketahui oleh kebanyakan orang. Mulut murai maksudnya ialah orang yang banyak bercakap atau banyak berkata-kata. Selalunya kaum wanita yang dikaitkan mempunyai perwatakan bermulut murai atau bermulut becok, suka membebel atau berleter tidak mengira masa dan tempat.

Tidak semua orang menyukai pemilik mulut murai ini. Ini kerana mengganggu ketenangan dan kedamaian samada di dalam rumah atau di luar rumah. Malah mendatangkan dosa juga kepada si pendengar jika yang dikatakan itu termasuk kepada kategori mengumpat atau menfitnah orang lain.

Jika berada di rumah asyik si mulut murai akan berleter kepada keluarga samada suami atau anak-anak.
Jika ada orang bertandang ke rumah mulutnya tidak berhenti-henti berkata-kata dan bercakap. Apabila banyak bercakap tidak dinafikan semua cerita akan keluar samada kisah yang benar ataupun direka-reka termasuk juga mengumpat dan menfitnah dan bergossip.

 Begitu juga tabiat ini akan terbawa-bawa hingga ke tempat kerja jika dia bekerja, masanya akan banyak dihabiskan dengan bercerita dan tidak terkecuali juga samada disedari atau tidak telah mengata dan mengumpat rakan-rakan sekerja yang lain.

Semua perkara yang tidak kena dimatanya akan diluahkan dengan spontan tanpa berfikir terlebih dahulu samada kata-kata tersebut boleh menyakitkan orang lain yang mendengarnya atau tidak, apa yang penting dia puas hati kerana apa yang telah terbuku dihatinya telah diucapkan. Pepatah melayu ada menyebut terlajak perahu boleh diundurkan terlajak kata banyak padahnya.

Tidak semua suami menyukai isteri yang terlampau banyak mulut, suka bercerita yang bukan-bukan dan mencari-cari kesalahan orang lain. Selalunya jika telah banyak bercakap tanpa disedari si isteri tadi akan membandingkan apa yang dimiliki dengan orang lain terutama jiran-jirannya. Contohnya bila dia melihat di rumah jirannya ada perabot dan barang perhiasan diri yang cantik terus diberitahu suaminya apa yang dilihatnya dan dia berkenan juga, lantas terus diminta suaminya membelikan yang baru juga untuknya.

Jika si suami berada dan mempunyai pendapatan tinggi tentu akan ditunaikannya, bagaimana pula jika suami tidak mampu, tentu si isteri tadi merajuk panjang dan berleter dari siang hingga ke malam. Dalam keadaan ini bagaimana si suami akan tidur dan berehat dalam keadaan tenang. Tentu lama kelamaan si suami akan tertekan dan berasa bosan dengan sikap isterinya.

Bukan setakat meminta di luar kemampuan suaminya itu sahaja,  kadang kala si isteri akan membebel panjang jika si suami pulang lewat dari tempat kerja. Si isteri akan bertanya  suami dengan pelbagai soalan bertalu-talu sehingga merimaskan suami, selagi jawapan yang diterima belum memuaskan hatinya selagi itulah dia akan menyoal dan berleter sehingga menimbulkan pergaduhan.

Si mulut murai juga secara tidak langsung akan menjadi batu api atau pembawa pergaduhan sesama rakannya apabila  si rakan tersebut memintanya menjaga amanah tersebut sebaliknya diceritakan atau disebarkan  kepada rakan yang lain. Dia juga suka menjaja kisah rumahtangganya sehingga apa sahaja yang dilakukan akan diberitahu kepada rakan-rakannya, menceritakan kelemahan dan keburukan suami termasuk juga perkara yang sepatutnya menjadi rahsia suami isteri.

Di dalam kerjaya pula si mulut murai akan menyebarkan berita, kisah atau apa yang dilihatnya kepada orang lain tanpa usul periksa atau menyelidik terlebih dahulu kisah itu betul atau salah. Sehingga sampai ke tahap membawa fitnah dan api pergaduhan sesama rakan sekerja.

Betapa hebatnya penangan si mulut murai yang banyak membawa pergaduhan, ketidakharmonian dan keruntuhan di dalam institusi perkahwinan serta melibatkan kemusnahan di dalam sektor pekerjaan.
Hindarkanlah lidah daripada banyak berkata-kata dan bertutur jika dibimbangi dengan banyaknya perkataan yang keluar dari mulut lebih banyak yang buruk dan mendatangkan dosa daripada yang baik akibatnya.

Bagi pendengar pula jika ditakdirkan bertemu dengan orang sebegini cuba mengelakkan diri untuk lebih berlama-lama dengannya dan menyokong tindakan tersebut, sebaliknya cuba cari alasan agar keluar segera dari tempat tersebut. Jika dia adalah kawan baik buatlah teguran secara hikmah dan berdoa agar dia insaf dan sedar bahawa mengata atau mengumpat orang adalah satu dosa. 

Manakala jika si suami mempunyai si isteri yang bertabiat mulut murai berusahalah mendidik isteri dengan penuh kesabaran  atau berilah nasihat beransur-ansur kerana tabiat ini memang sukar dibuang dari dalam diri seseorang. Banyakkan bercerita kisah  isteri para nabi dan sahabat agar isteri akan menyesal atau menyedari bahawa dirinya tidak mengikut landasan yang betul. 

Justeru ingatlah sesiapa sahaja samada lelaki dan wanita perlu menjaga lidah agar setiap  yang dituturkan hanya perkara yang mendatangkan manfaat dan faedah. Sebaliknya kurangkan berkata-kata kerana dengan banyak berkata-kata akan membawa kepada mengumpat atau menfitnah termasuk juga mendatangkan musibah kepada diri dan orang lain. Lebih baik bersikap mendiamkan diri jika itu lebih baik untuk diri agar tidak terjerumus ke dalam maksiat atau dosa.

Bukan salah bercakap atau bergurau namun perlu berpada-pada dan berhati-hati. Berfikir dahulu sebelum berkata-kata atau berkomunikasi dengan orang lain. Setiap orang tidak sama dari segi penerimaan atau gaya bahasanya. Oleh itu berhikmahlah dalam berkata-kata dan lafazkanlah sesuatu perkataan dengan penuh cermat dan berhati-hati. Janganlah kata-kata itu sampai melampaui tahap menyakiti hati orang lain, oleh itu sebaiknya sebelum berpisah perlu  memohon maaf dari orang lain agar kita tidak dibayangi kesalahan dan dosa tanpa disedari.

Firman Allah swt:"Wahai orang-orang yang beriman, janganlah suatu kaum mencemuhkan kaum yang lain (kerana) boleh jadi mereka (yang dicemuhkan itu) lebih baik daripada mereka (yang mencemuhkannya) dan jangan pula wanita-wanita (mencemuhkan) wanita-wanita lain (kerana) boleh jadi wanita-wanita (yang dicemuhkannya) lebih baik daripada wanita (yang mencemuhkan) dan janganlah kamu mencela dirimu sendiri dan janganlah kamu memanggil dengan gelaran yang buruk".

"Wahai orang-orang yang beriman, jauhilah kebanyakkan dari prasangka, sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa dan janganlah kamu mencari-cari kesalahan orang lain dan janganlah sebahagian kamu mengumpat sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang mati? maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya. Dan bertakwalah kepada Allah ..."
(al-Hujurat a:11-12)

Rasulullah saw bersabda: "Sesiapa yang beriman dengan Allah dan hari akhirat hendaklah dia berkata perkara baik atau lebih baik diam".(sahihain)

Nasihat daripada Imam Al-Ghazali perlu juga difikirkan bukan sahaja oleh pihak lelaki yang hendak beristeri malah wanita juga perlu cermin diri dan bermuhasabah agar tidak tergolong di kalangan wanita yang perwatakan dan bersifat seperti di bawah ini.

Pesanan Rasulullah saw untuk kaum lelaki:"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah, dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang baraqah dan yang shadaqah".

Keterangan:
i)Wanita ananah
Wanita yang banyak mengomen itu ini. Banyak mengeluh dan mengadu.Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahtangga semuanya tidak kena dan tidak puas hati. Setiap saat mengada-adakan sakit atau buat-buat sakit.

ii)Wanita mananah
Wanita yang menidakkan usaha dan jasa suami, sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumahtangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk membangun rumahtangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

iii)Wanita hananah
Menyatakan kasih sayang kepada suaminya yang lain yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain. Dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu, wanita sebegini mengkufuri nikmat perkahwinan, dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

iv)Wanita hadaqah
Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya, selain itu wanita ini suka mengikut nafsunya. wanita sebegini memeningkan kepala lelaki. Dia tengok apa saja pasti dia mahu, ia juga suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain, suka menunjuk-nunjuk.

v)Wanita baraqah
Mempunyai 2 makna: Pertama wanita begini suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghiaskan diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjukkan kepada dunia, jenis suka melawa, wangnya banyak dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.
Kedua: Dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

vi)Wanita syadaqah
Wanita yang banyak cakap, tidak menentu lagi bising,suka membebel,  kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan tukang komen sahaja.

Sebagai renungan buat diri samada lelaki dan wanita, jadilah insan yang bertakwa dengan menjaga anggota yang boleh menjatuhkan diri ke lembah dosa. Jadikan pesanan Rasulullah di atas sebagai panduan dan jadikanlah firman Allah sebagai peringatan agar kita tidak terpesong dari jalanNya.

Sama-sama muhasabah

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق