Laman ini ibarat taman penuh ketenangan yang bertinta cinta rindu terhadap Pencipta Yang Maha Agung-

Laman Ini Umpama Taman Idaman Penuh Ketenangan Bertinta Cinta Dan Rindu Terhadap Khalik Yang Maha Pengasih Pengampun

http://www.ummutalhah.blogspot.com

03‏/03‏/2011

Nostalgia Mengusik Kalbu.....Dia Anugerah Ilahi terbaik utkku


Kesyukuranku panjatkan kepada Yang Esa kerana masih memberi peluang untuk menghirup udara dan bernafas di muka bumiNya ini. Kadang-kadang kehidupan bagiku seperti sebuah mimpi yang menjelma semasa sedang tidur. Kenapa aku begitu menghargai nikmat hidup ini. Masih jelas diingatanku segala peristiwa pilu yang terjadi padaku suatu ketika dulu.

Masihku ingat sebenarnya  sejak kecil aku selalu sakit dan demam dalam jangka masa yang lama dan dicepung ayah ibu untuk dimandikan walaupun usia sudah lebih 10 tahun.Nama panggilan manjaku juga diubah oleh ayahku dengan harapan dan  doa agar penyakitku akan sembuh.

Mungkin sebab itu sifatku terlebih manja walaupun masih ada adik bongsu selepasku. Puncanya ibu terlalu memanjakan dan tidak mahu aku berjauhan dengannya. Aku tidak begitu manja dengan ayah sebab dia selalu meninggalkanku dalam masa  berbulan-bulan lamanya semata-mata mencari rezeki di negara orang. Satu lagi mungkin semasa aku  baru dilahirkan ayah sudah tinggalkan aku dan ibu yang sedang berpantang untuk menunaikan ibadah haji. Selepas itu aku membesar sebagai gadis yang banyak menurut kehendak ibu dan pendiam. Aku tidak mampu membantah jika ibu telah membuat keputusannya.

Pernah sahabat baik mengajakku bertukar sekolah yang berhampiran dengan rumah dan boleh berulangalik dengan bas semasa mengambil peperiksaan SPM. Namun ibu dengan tegas membantah dan tidak setuju aku berpindah sekolah. Aku hanya pasrah dengan keputusan ibu dan pernah menyewa bersendirian, mengulangkaji bersendirian dan tidak mempunyai sahabat yang rapat. Namun ibukulah yang paling gembira apabila aku mendapat 'result' yang tinggi semasa SPM. Aku pula tidak begitu teruja dan gembira disebabkan selepas mendapat keputusan itu aku ditimpa sakit mendadak.

Sakit sesak nafas berulang kembali, namun lagi teruk sebab berjam-jam aku mengalami sesak nafas sehingga mengejutkan seluruh keluarga dan orang kampungku. Mereka melihat aku sedang nazak dan sedang berjuang dengan sebuah kematian. Malam itu rumahku ditenggelami dengan suara bacaan yasin dan rintihan pilu dari ibu dan adik beradikku yang lain.

Alhamdulillah berjuta kesyukuran kupanjatkan kerana masih memanjangkan usiaku yang disangka semua orang telah tiba ke penghujungnya. Selepas itu ibu dan abangku serta semuanya  menjaga hatiku dan menatangku seperti minyak yang penuh. Sebenarnya aku layak memohon untuk melanjutkan pengajian ke Jordan atau mengambil STU dan menyambung ke Mesir.

Guru-guruku juga mencadangkan aku belajar di Luar negara namun cita-citaku hanya tinggal cita-cita, ibuku dari awal lagi mengingatkan aku tidak boleh pergi jauh dan belajar keseorangan lebih-lebih lagi seberang laut. Aku memang sedikit kecewa namun sebagai anak aku diajar untuk tidak membantah keputusan ibu. Aku belajar menerima ketentuan Allah bahawa  rezekiku bukannya di negara timur tengah. Ada hikmahnya yang tersirat yang tidak disedari insan bahawa sebenarnya peraturan dan ketetapan Allah adalah sebaik-baik ketetapan dan sebagai hamba kita hanya berdoa dan berusaha seterusnya pasrah kepada ketentuanNya.

Masihku ingat juga abang kandungku yang beria-ria mengisi borang kemasukan PRA-Universiti dan menghantarnya. Aku hanya mengikut kehendak mereka. Dan ibuku juga orang yang gembira sekali apabila aku diterima ke Pra Akademi Islam Nilam Puri. "Lagi dekat lagi baik...boleh selalu balik dan senang mak nak pi ziarah ". itulah kata ibu.

Itu kisah tentang pelajaran...Kalau nak cerita tentang kerja juga kadang-kadang kelakar pun ada.
Masa aku sedang sibuk buat tesis MA di Kuala Lumpur dan menumpang tinggal di rumah abangku, tiba-tiba surat tawaran temuduga jawatan Phei sampai ke tangan ibu di kampung.  Ibuku dengan perasaan gembiranya dan teruja sangat terus datang KL dan menemaniku untuk 'interview'. Sebenarnya aku enggan lagi bekerja masa tu sebab nak beri tumpuan kepada tesisku namun ibu tetap bertegas supaya aku terima juga kerja tersebut. Katanya apa salahnya belajar sambil bekerja.

Padahal sebelum itu ibu sudah setuju aku sambung belajar dan kali ini dia memahami bahawa aku tidak minat bidang perguruan.  Dia beri galakan aku sambung namun di hatinya timbul kebimbangan pula melihat aku ke sana ke mari buat tesis tanpa sebarang jaminan kerja.   

Peristiwa  September 2000

Masuk ke  bilik interview Brig. Gen. Dato'Hamid Zainal Abidin yang menemudugaku. Semua soalan mampu kujawab dengan penuh keyakinan. Dia sempat bertanyaku "datang dengan siapa  sini". Dengan jujurnya aku memberitahu dengan ibu. Semua ahli panel ketawa mendengarnya jawapanku. Wanita berumur kat luar tu mak awak ke? " Aku mengangguk tanda mengiyakan.
"Bagusnya datang temankan anak temuduga". Dengan berkat doa dan harapan ibu juga aku berjaya dalam temuduga yang kali pertama aku hadiri selepas
gred.

Calon Suami Pilihan Ibu

Ibu sudah memberi peringatan awal kepadaku calon pilihannya bukan orang jauh dan kalau boleh sama senegeri dengan kami sahaja. Banyak jugalah yang terpaksa kutapis sebab tidak mahu mengecewakan hati ibu. Akhirnya jodohku sampai setelah setahun bekerja di bawah satu bumbung dengannya. Yang paling lucu walaupun kami mendapat kerja di hari yang sama, berkursus di tempat yang sama, bekerja di pejabat yang
sama hampir setahun kami tidak pernah bertegur sapa disebabkan sikap kami yang sama-sama pendiam..

Aku melihat ibu tersenyum bahagia di hari akad nikah dan sampai sekarang ibu tersenyum senang dan bangga dengan calon suamiku yang disukainya. Ibu juga yakin melepaskanku pergi jauh ke seberang laut untuk bertugas selepas  2 bulan kami melangsungkan perkahwinan kerana dia yakin si dia mampu menjagaku dengan baik sepertimana ibu menjagaku semasa kecil sehinggalah aku meningkat remaja.

Sampai sekarang ibu tetap mengatakan aku bertuah dan perlu bersyukur kerana setiap yang dihajati olehku Allah sudah kabulkan. Terima kasih ibu dan terima kasih buat suamiku yang sentiasa memahami perasaanku, menjagaku semasaku sakit, memberiku ubat dan menatangku seperti jua ibuku menatangku semasa kecil.  

Seingatku kami jarang bergaduh dan jika berlaku salah faham, antara kami akan cepat perasan perubahan yang terjadi dan dia akan segera memujukku. Yang paling aku bangga dia juga tidak lupa memberi ibuku wang belanja bulanan semasa bekerja dulu walaupun aku melarangnya kerana ibuku bukan tanggungjawabnya. Jawapannya benar-benar membuatkan aku terharu..."Mak sayang mak abang jugak".

Yang tidak kulupa  disebabkan dia belajar di negara Timur tengah, dia suka tujukan aku lagu-lagu arab.  melucukan sekali aku tidak memahami maksudnya sebab lagu tersebut menggunakan bahasa 'ammiyyah, dialah juga  yang menjadi 'translator' padaku.

Catatan terakhirku: Sebenarnya tidak semua yang dihajati dan diimpikan oleh diri insan akan dapat digapai dan diperolehinya. Sebagai insan kita tertakluk di bawah qada' dan qadar Ilahi. Tersembunyi hikmah dan nikmat di atas segala yang berlaku dalam kehidupan kita meniti perjalanan usia. Bersyukur di atas segala nikmatNya nescaya Dia akan menambahkan lagi nikmatNya kepadamu.


ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق