Laman ini ibarat taman penuh ketenangan yang bertinta cinta rindu terhadap Pencipta Yang Maha Agung-

Laman Ini Umpama Taman Idaman Penuh Ketenangan Bertinta Cinta Dan Rindu Terhadap Khalik Yang Maha Pengasih Pengampun

http://www.ummutalhah.blogspot.com

01‏/11‏/2010

Ikutilah Pesanan Rasulullah Wahai Lelaki dan Wanita Akhir Zaman.....

Nasihat daripada Imam Al-Ghazali
Pesanan Rasulullah saw untuk kaum lelaki:"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah, dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang baraqah dan yang shadaqah".

Keterangan:
i)Wanita ananah
Wanita yang banyak mengomen itu ini. Banyak mengeluh dan mengadu.Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahtangga semuanya tidak kena dan tidak puas hati. Setiap saat mengada-adakan sakit atau buat-buat sakit.

ii)Wanita mananah
Wanita yang menidakkan usaha dan jasa suami, sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumahtangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk membangun rumahtangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

iii)Wanita hananah
Menyatakan kasih sayang kepada suaminya yang lain yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain. Dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu, wanita sebegini mengkufuri nikmat perkahwinan, dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

iv)Wanita hadaqah
Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya, selain itu wanita ini suka mengikut nafsunya. wanita sebegini memeningkan kepala lelaki. Dia tengok apa saja pasti dia mahu. Dia juga suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain, suka menunjuk-nunjuk. Wanita inilah yang menjadikan suaminya yang dulu handsome sekarang sudah botak.

v)Wanita baraqah
Mempunyai 2 makna: Pertama wanita begini suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghiaskan diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjukkan kepada dunia, jenis suka melawa, wangnya banyak dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.
Kedua: Dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

vi)Wanita syadaqah
Wanita yang banyak cakap, tidak menentu lagi bising,suka membebel,  kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan tukang komen sahaja

ليست هناك تعليقات:

إرسال تعليق